Rolstoelbus

 

Een van de diensten die Dorpenzorg biedt is het vervoer van medebewoners naar het ziekenhuis, een activiteit in het dorp en de boodschappendienst. Dit wordt op dit moment gerealiseerd door de vrijwillige inzet van particulier vervoer, aanvullend op bestaande vervoersmogelijkheden.

De noodzaak voor deze dienst komt voort uit de slechte busverbindingen in het werkgebied en dat de regiotaxi (WMO) vaak niet aansluit bij de wensen van de gebruikers. Dagelijks maken ongeveer 45 mensen gebruik van onze vrijwilligers om bij een van onze eettafel projecten of activiteiten te komen. Een niet onbelangrijk bijkomend effect van het vrijwillige vervoer is de persoonlijke aandacht voor de gebruikers en daarmee word de vraag/handelingsverlegenheid verkleint. Het vervoer van personen met een rolstoel is met particulier vervoer niet altijd mogelijk.

In de corona-periode is ook de vraag naar de boodschappendienst behoorlijk toegenomen. De bus kan dan ook ingezet worden voor het bezorgen van de boodschappen.

In november 2022 heeft Stichting Dorpenzorg dan ook een elektrische rolstoelbus aangeschaft. Deze bus word gebruikt om inwoners die zelf (tijdelijk) niet de beschikking hebben over vervoer naar activiteiten, ziekenhuis, huisarts enz. te brengen. Voorwaarde is wel dat men fysiek of mentaal niet in staat is om zelf voor vervoer te zorgen.